Träning och alkohol?

Tanken slog mig igår. Man fattar ju det kanske inte är det bästa att träna dagen efter man krökat skallen av sig, men det jag funderade på är vad som egentligen händer?
Några som känner mig vet att jag ibland kan få lite konstiga funderingar och denna gång var inget undantag ;) Så jag gick helt enkelt in på Systembolagets hemsida och började läsa lite, här har jag kopierat eras lilla artikel om just alkohol och träning :)



Sprit & sport
- farlig kombo


Vill du ha ut något av din träning ska du tänka till dagen före dagen efter. Att träna bakfull eller berusad är inte bara effektlöst - det kan också vara direkt farligt.

Helgen är för många den enda tid som finns över för träning och motion. Men det är också då som middagar, fester och krogbesök ska hinnas med. Dagen efter en "blöt" kväll är väl inte ett motionspass det första man längtar efter, men samtidigt tycker många att en rask promenad eller hårt slit på gymmet är bästa boten mot baksmälla.

Men hur mår kroppen av fysisk ansträngning dagen efter?
På internet finns en uppsjö av sajter som behandlar ämnet träning utifrån en rad olika aspekter. På ingen av dem står att det är nyttigt att träna med alkohol i kroppen eller dagen efter man har druckit. En del av dem skriver däremot att det är totalt ineffektivt från träningssynpunkt, andra att det är direkt farligt.

Illustration: Greta EdlundBolaget lät Pekka Kanerva, läkare med allmän- och idrottsmedicin som specialitet, reda ut begreppen. Pekka Kanerva menar att prestationsförmågan är nedsatt under flera dygn efter att man har druckit, och att det kan vara farligt att träna, även efter att ha konsumerat relativt små mängder alkohol.

- Första dygnet är det direkt negativt, det går att jämställa med att ha en förkylning i kroppen. Levern är upptagen med att bryta ner alkohol, vilket kräver
energi, och då får inte musklerna tillräckligt och blodsockret sjunker.

Vi har ett reservlager med energi, glykogen, som musklerna hämtar energi ur när vi tränar. När levern arbetar med alkoholförbränning töms de depåerna och musklerna får helt enkelt inte vad de behöver.

- Vid kraftig ansträngning, som vid olika uthållighetssporter, kan man få ett rejält blodsockerfall och bli dåsig eller i värsta fall medvetslös. Dessutom orkar man inte så mycket och får fortare mjölksyra.

Alkoholen gör att blodcirkulationen i huden ökar, så att blodet går dit i stället för till musklerna.

- Alkohol är ju även vätskedrivande, och när kroppen blir uttorkad tas vätska från musklerna för att användas till viktigare organ som exempelvis hjärnan, och en uttorkad muskel kan lättare drabbas av skada.

Återhämtning tar flera dagar
Av hälsoskäl bör man alltså inte träna dygnet efter att man har varit berusad, och om man har en viktig idrottsprestation inplanerad ska man avhålla sig från alkohol i flera dagar för att klara teknik och uthållighet.

- Det tar två till tre dygn innan levern återhämtat sig, säger Pekka Kanerva, och även motoriken är försämrad. Det finns undersökningar som visar att en kvarts promille alkohol i blodet räcker för att koordinationen ska minska kraftigt.

Den negativa effekten av träning uppstår redan vid ganska små mängder alkohol. Det räcker med två, tre glas vin eller starköl för att man bör låta bli att träna dagen efter, även om man kanske känner sig återställd. Träningen är helt enkelt bortkastad.

Bastubad fungerar inte
Definitionen på träning, enligt Pekka Kanerva, är när man uppnår en nivå av minst lätt andfåddhet. All sådan fysisk träning bör undvikas dagen efter. En promenad i lagom takt som inte är för ansträngande är alltså ingen fara, men den gör heller varken till eller från ur motionssynvinkel.
Och tanken att baksmälla bäst kureras med bastubad, speciell mat eller träning är en myt.

- Det går inte påskynda nedbrytningen av alkohol, säger Pekka Kanerva. Det finns inga trick, det är levern som bryter ner alkohol och den hastigheten är oföränderlig.

Det kanske inte är så förvånande att man inte ska träna dagen efter, men man bör faktiskt även vara lite försiktig med att träna före en fest.

- När man tränar måste man alltid tänka på att vara ordentligt "uppvätskad", det vill säga att dricka mycket vatten, säger Pekka Kanerva. Och det här är extra viktigt om man ska dricka alkohol efteråt, annars blir man helt enkelt mer berusad.

Källa: www.systembolaget.se


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0